Monday Articles #9
Διαβάζεται σε 4′
Μία σύγκριση (στο μέτρο του δυνατού), της Αμερικανικής και της Ελληνικής αγοράς.
Οι Αμερικανοί θέλουν πολύ να γυρίσουν στα γυμναστήριά τους, μα ανακαλύπτουν πως περισσότερα από ένα στα πέντε έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους και χιλιάδες ακόμα βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο για να κλείσουν!
Η Ελληνική αγορά των γυμναστηρίων, αντίθετα από την Αμερικανική, στηρίχθηκε από την Πολιτεία σε ικανοποιητικό βαθμό, με αποτέλεσμα λίγα γυμναστήρια να έχουν διακόψει τη λειτουργία τους. Πιστεύουμε όμως πως και στην Ελλάδα, εκατοντάδες χώροι βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο και το άμεσο μέλλον θα δείξει αν μπορούν να επιβιώσουν. Η μικρή προσέλευση των μελών και κυρίως η ακόμη μικρότερη εισροή νέων μελών, η πολύμηνη υποχρεωτική αργία, η κούραση των επαγγελματιών, η αναζήτηση νέων πηγών εισοδήματος από τα στελέχη, η συσσώρευση υποχρεώσεων, η τυχόν υποχρέωση επιστροφής μέρους των βοηθημάτων, αλλά και η συνεχής συζήτηση για νέο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο, μόνο σκεπτικισμό και ανασφάλεια δημιουργούν σε όλους τους εμπλεκόμενους.
Μία σημαντική παράμετρος: πόσοι επαγγελματίες έχασαν την δουλειά τους ή φρόντισαν να δημιουργήσουν νέα πηγή εισοδήματος;
Στην Αμερική υπολογίζεται πως χάθηκαν 1,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας ή το 47% του συνόλου!
Στην Ελλάδα, η νομοθεσία που απαγορεύει όσους επιδοτούνται να προβαίνουν σε μείωση προσωπικού, έχει δημιουργήσει μία ιδιαίτερα στρεβλή πραγματικότητα. Επαγγελματίες με πολύ λίγες ώρες απασχόλησης επιδοτήθηκαν (με ποσά μεγαλύτερα όσων επίσημα τουλάχιστον κέρδιζαν), οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να εξορθολογήσουν την μισθοδοσία τους ελαττώνοντας το προσωπικό που δεν χρειάζονται λόγω της χαμηλής προσέλευσης μελών και οι ίδιοι οι επαγγελματίες έχουν στραφεί σε νέες, κατά βάση ανεπίσημες πηγές εισοδήματος (personal και outdoor training). Το χειρότερο είναι πως οι ίδιοι οι χρήστες που είναι η μόνη δύναμη στην αγορά, πελαγοδρομούν ανάμεσα στην επιθυμία να γυρίσουν στο γυμναστήριό τους και την εξάρτηση από τον γυμναστή τους. Η φθηνή υπηρεσία που τους προσφέρεται, αποτελεί ένα ακόμα δίλημμα. Οι νέοι τρόποι που δομήθηκαν στην πανδημία (online και on demand training, outdoor, personal), βρίσκουν τα περισσότερα γυμναστήρια ανέτοιμα να ανταποκριθούν.
Πόσα γυμναστήρια θα επιβιώσουν το 2021;
Είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί πόσα γυμναστήρια θα επιβιώσουν έως το τέλος του 2021. Μία έρευνα στην Αμερική, καταδεικνύει πως χωρίς οικονομική στήριξη, το 50% των μικρών χώρων θα κλείσουν έως το τέλος της χρονιάς! Και το σημαντικότερο πως μετά από δέκα χρόνια ανάπτυξης, το 2020 έφερε μία μείωση 52% στα έσοδα της βιομηχανίας!
Στη χώρα μας, πιστεύουμε πως συμβαίνει το αντίθετο. Οι μικροί χώροι, βασίζονται στην προσωπική εργασία των ιδιοκτητών τους, οι οποίοι συχνά επιχειρούν σε ιδιόκτητα κτίρια. Αυτό, σε συνδυασμό με την δυνατότητα λόγω μεγέθους (και συχνά ανοιχτού στις αλλαγές και την εξέλιξη ιδιοκτήτη), τους δίνει σαφέστατο πλεονέκτημα από τους μεγαλύτερους οργανισμούς όπου οι αλλαγές χρειάζονται χρόνο αλλά και σημαντικές επενδύσεις για να συμβούν.
Διακινδυνεύοντας μία πρόβλεψη, πιστεύουμε πως τα boutique studios και τα personal και small group studios όπως και τα studio Pilates, εάν τολμήσουν να κάνουν τις απαραίτητες προσαρμογές στο προϊόν τους, έχουν σαφέστατο προβάδισμα από τους ‘’παραδοσιακούς’’ χώρους.
Όσο για το low cost μοντέλο της κάτω του κόστους συνδρομής και της ‘’σαρδελοποίησης’’ των μελών σε ακατάλληλες υποδομές, οι υποστηρικτές του θα χρειαστεί να το ξανασκεφτούν και να το αναπροσαρμόσουν. Ακόμα καλύτερα για ολόκληρη την αγορά, ας ψάξουν νέες αγορές να ξεδιπλώσουν το ‘’επιχειρηματικό’’ τους δαιμόνιο!
Πηγή: IHRSA
- Πηγή IHRSA, συγγραφέας Kaitlynn Anderson Fernandez
- August 05, 2021
- Οι απόψεις για την Ελληνική αγορά, είναι προσωπικές
Δημήτρης Γρηγορέλλης